Schrijftips van Collega-auteurs – Conflict
Het motto van de Fantastische Unie is #samenvoorhetfantastischegenre, en dat geldt natuurlijk ook voor schrijven in dat genre. Daarom introduceren we de schrijftips, waarbij auteurs elkaar kunnen vertellen hoe zij bepaalde dingen aanpakken. Horen hoe vakgenoten het doen, kan immers heel inspirerend werken. Of misschien pak jij het net compleet anders aan en ook dat is interessant voor mede-auteurs. We zetten het hier voor je op een rijtje.
Om het een beetje overzichtelijk te houden, werken we met een thema/schrijfonderdeel waarrond er tips zijn gegeven.
Deze keer gaan we voor schrijftips rond conflict:
Kan een verhaal zonder conflict(en)? Welke conflicten introduceer jij (interne, externe) en wanneer doe je dat? En wat is het verschil tussen weerstand en conflict? Welke functie vervult conflict in jouw verhaal?
“Antagonist is het conflict.”
“Conflict dwingt personages om hun comfortzone te verlaten. Zonder conflict geen verhaal. De antagonist staat synoniem voor conflict en hoeft niet altijd een persoon te zijn. Dit maakt de antagonist in zekere zin belangrijker dan de protagonist.”
– Sophia Drenth
Sophia Drenth verruilde eind 2023 de grootsteedse rep en roer van Amsterdam voor het rustieke Gouda. Haar meermaals bekroonde vampierreeks Bloedwetten geeft zij uit in eigen beheer bij haar uitgeverij staaldruk. Voor de jeugd tussen 9 en 12 jaar schrijft zij griezelig spannende jeugdboeken met een knipoog; tot op heden verschenen De nepvampier en De pestmachine. Luitingh-Sijthoff, Quasis Uitgevers en Dutch Venture Publishing publiceerden korte verhalen van haar hand.
“Het conflict is de (on)wil om een verlangen na te streven.”
“Nee, ik denk niet dat een verhaal zonder conflict kan. Daarmee bedoelt de schrijver dan niet “ruziemaken” of “oorlog voeren”, maar eerder de wil om een verlangen na te streven of de wil om te handelen. Ook de onwil om te handelen is een conflict. Conflict zet verandering in gang en die verandering (het hoe) vormt het startpunt van het verhaal. De spanning zit dan in hoe het conflict wordt aangepakt of opgelost.”
– Sigrid Lensink-Damen
Sigrid Lensink-Damen is schrijver, vertaler en redacteur. Haar korte verhalen zijn in diverse bundels verschenen. Grotere werken worden uitgedacht. Daarnaast is zij eindredacteur bij Fantasize, vast jurylid bij Edge-Zero en met Isabelle Plomteux bestuurder van de Fantastische Unie.
“Het interne conflict wekt spanning op.”
“Ik las zojuist in de trein toevallig het verhaal The Drowned Giant van J.G. Ballard en ik vroeg me af of dit zo’n verhaal was zonder conflict. Het lijkt op het eerste gezicht gewoon een serie observaties van de hoofdpersoon van een lijk dat langzaam vergaat en in stukken wordt opgedeeld. Maar ik realiseerde me vervolgens dat er wel degelijk een conflict in zit, namelijk tussen de manier waarop de hoofdpersoon het lichaam ziet (met een bijna religieus ontzag, als een openbaring) en hoe mensen er zorgeloos mee omgaan (met graffiti besmeuren en botten gebruiken voor kunstmest). Een conflict hoeft dus niet aan de oppervlakte te liggen. Hier was het interne conflict voldoende om spanning op te wekken.”
– Johan Klein Haneveld
Johan Klein Haneveld debuteerde in 2001 met de SF-roman ‘Neptunus’. Sindsdien verschenen van hem in totaal 29 boeken, waarvan De jongen die met geesten sprak en ‘et blinde volk per eind juni 2024 de nieuwste zijn. Verder stelde hij drie verhalenbundels samen, waaronder de klimaatbundel Welkom in de broeikaswereld (2023). Hij publiceert korte verhalen in bundels en tijdschriften en won de Edge.Zero-award 2022. Daarnaast is hij vaste recensent voor het tijdschrift Fantastische Vertellingen. Behalve met schrijven houdt hij zich bezig met het lezen van SF-romans en strips, en de verzorging van zijn vijf aquariums.
“Weerstand geeft aan hoe er met conflict wordt omgegaan.”
“Conflict is naar mijn mening een van de pijlers onder een verhaal. De Dikke Van Dale legt het woord uit als een ‘verschil van mening’ en een ‘strijd’. Als je uitgaat van de eerste, bevat elk verhaal een conflict. Je hebt immers met personages te maken, die in de regel niet overal hetzelfde over denken. Maar dat hoeft niet altijd te ontaarden in een fysieke strijd.
Weerstand geeft mijns inziens aan hoe er met conflict wordt omgegaan. In mijn fantasyverhaal vormt het conflict de smeerolie tussen de plotlijnen. Ik kan er heerlijk mee uitpakken. Het voornaamste is dat tussen de protagonist, Iris, en de antagonist, generaal Quol. Beiden gaan er op een andere manier mee om. Iris houdt het bij ‘een verschil van mening’ en ondergaat haar weerstand lijdzaam. Generaal Quol kent het woord ‘weerstand’ niet. Hij grijpt direct naar de wapens en gaat vol voor de ‘strijd’.”
– Patricia Bouwhuis-Ooyevaar
Patricia Bouwhuis-Ooyevaar is begonnen als illustrator. Na twee stripboeken over autisme waagt zij zich in 2020 met De betovering van de toren aan een thriller over dit onderwerp. In het paranormaal getinte Euphorbia (2021) speelt autisme geen rol meer en daarna gaat ze zich steeds meer toeleggen op schrijfwedstrijden. Inmiddels heeft zij haar eerste schreden gezet op het gebied van fantasy en horror.