Interview De brugse Boekhandel
Interview met de Brugse Boekhandel
Werner Peeters sprak met Michaëla Bruynooghe:
Stel jullie boekhandel eens voor: waar zijn jullie gevestigd, hoe lang zijn jullie daar al?
Wij zijn een algemene boekhandel en zijn sinds 1934 gevestigd aan de Dijver, in het centrum van Brugge. De boekhandel is nog steeds een familiezaak en is met Koen De Meester reeds aan zijn derde generatie boekhandelaar toe. Ikzelf verzorg alle administratie en sta in voor de webshops.
Wat is je functie binnen de Brugse Boekhandel?
Toen ik hier kwam werken (bijna 20 jaar geleden), hadden we een plank of twee aan fantasy en sciencefiction, die onderverdeeld stond bij de literatuur. Omdat fantasyboeken mijn passie zijn heb ik de collectie langzaamaan uitgebreid. Eerst naar een paar rekken apart van de literatuur en momenteel neemt de afdeling toch de helft van onze kelderverdieping in beslag. Ik zet vooral in op een breed assortiment aan titels en probeer ook telkens de volledige reeks in voorraad te hebben. Hier zul je niet veel stapels van dezelfde titel terugvinden, wél ook boeken in eigen beheer of van kleine uitgeverijen.
Hoeveel sciencefiction en fantasy hebben jullie in huis? Bieden jullie alleen Nederlandstalige boeken aan, Engelstalige, of beide?
Ik gok dat we ruim 500 verschillende Nederlandstalige titels op voorraad hebben. Daarnaast hebben we ook een uitgebreid aanbod aan tweedehands en koopjes en een (momenteel nog) wat beperkter aantal Engelstalige titels. We zijn wel bezig om ons aanbod aan Engelstalige titels uit te breiden want we merken dat vooral de jeugd daarnaar zoekt.
Leggen jullie de nadruk op een bepaald genre?
We leggen niet echt de nadruk op een bepaald genre, maar hebben (vooral door het gepubliceerde aanbod) toch wat meer fantasy dan sciencefiction in de rekken.
Waarom hebben jullie gekozen voor sciencefiction en fantasy?
We staan sinds een tiental jaar met onze fantasy en sciencefiction op beide edities van FACTS in Gent. We merken dat door onze zichtbaarheid op deze beurs, het bezoek in de boekhandel zelf ook toeneemt.
Wat wensen jullie de sciencefiction en fantasy toe voor de toekomst? Meer Nederlandstalig werk, meer SF of meer fantasy?
Ik wens dat uitgeverijen eindelijk de ‘noodzaak’ zien om (eenmaal ze eraan beginnen) de volledige reeks in dezelfde vorm/uitgave te vertalen en uit te brengen. Want het gebeurt nog véél te regelmatig dat de laatste delen niet meer uitgebracht worden, of plots in een andere editie veranderen. Ik ben vast niet de enige met deze frustratie.
Er mag ook gerust wat meer sciencefiction uitgebracht worden, met de komst van Iceberg Books is dit wel al wat verbeterd, maar het kan gerust nog wat uitgebreider.
Wat zijn je favoriete boeken, en waarom?
Ik probeer zelf ook nog zo veel mogelijk te lezen, al lukt dit niet altijd. Mijn all-time favourite blijft Rad Des Tijds van Robert Jordan, ik heb de volledige reeks al een paar keer terug opnieuw gelezen. Ook o.a. Raymond E. Feist, Alex Marshall, Weis & Hickman, Michael J. Sullivan, David Eddings, Joe Abercrombie, Luke Scull heb ik zeer graag gelezen. Ik ben wel fan van de old-school epische fantasy. Maar ik lees ook graag ‘vernieuwende’ fantasyboeken. Zo heb ik recent S.A. Chakraborty verslonden, ook het eerste deel van De Stad zonder wind van Eléonore Devillepoix vond ik zeer goed. Ik kijk alvast uit naar de volgende delen. Momenteel ben ik bezig in het tweede deel van de Schemering-trilogie van V.A. Schwab.
Openingstijden en contact:
Maandag tot en met zaterdag: 9 – 12.30 uur en 13.30 – 18.30 uur
Zondag gesloten.
info@brugseboekhandel.be