Meteen naar de inhoud

Interview Boekhandel Plukker


Interview met Boekhandel Plukker

Vrouw in zwarte bloes voor boekenkast
Monique Manshanden van Boekhandel Plukker

Sigrid Lensink-Damen sprak met Monique Manshanden:

Boekenkasten in een boekwinkel

Stel jullie boekhandel eens voor: waar zijn jullie gevestigd, hoe lang zijn jullie daar al?
Boekhandel Plukker bevindt zich al sinds 1887 in de binnenstad van Schagen. Ooit begonnen als drukkerij en een klein winkeltje in religieuze artikelen is het uitgegroeid tot een van de grootste boekhandels in de Noordkop. Naast boeken in allerlei genres verkopen we ook kantoorspullen, cd’s, spellen en andere aanverwante artikelen.

Wat is je functie binnen Plukker?
Ik ben boekverkoper, onder andere gespecialiseerd in fantasy & sciencefiction. Omdat ik het genre zelf ook lees, raad ik het graag aan. Soms worden fantasyboeken niet helemaal voor vol aangezien en ik wil laten zien dat het een genre is dat het absoluut waard is gelezen te worden en zeker niet onderdoet aan bijvoorbeeld literatuur of thrillers.

Hoeveel sciencefiction en fantasy hebben jullie in huis? Bieden jullie alleen Nederlandstalige boeken aan, Engelstalige, of beide?
We hebben een behoorlijk aanbod van fantasy en sciencefiction, voor zowel YA als volwassenen. De laatste tijd is de grens tussen deze twee leeftijdgroepen aan het vervagen. Veel YA-fantasy wordt door volwassenen gelezen en andersom ook. Ik vind dat een mooie ontwikkeling. We hebben fantasy en sciencefiction in zowel Nederlands als Engels en zelfs een beetje Duits. Mede door TikTok is het aanbod Engelse boeken groter geworden. Een groot deel daarvan is fantasy.

Leggen jullie de nadruk op een bepaald genre?
De boventoon ligt voornamelijk op fantasy. Mede door series als Game of Thrones en films als Lord of the Rings zit dat genre weer in de lift. Vaak is een tv-serie een startpunt voor mensen om ook andere series te gaan lezen. Ik merk dat het aanbod sciencefiction  minder wordt en dat vind ik jammer, want ook dat is een geweldig genre. Wellicht komt het omdat er, zeker op de Nederlandse markt, weinig sciencefictionschrijvers van grote naam meer zijn.

Wat wensen jullie de sciencefiction en fantasy toe voor de toekomst? Meer Nederlandstalig werk, meer sciencefiction of meer fantasy…?
Ik vind sowieso dat er meer aandacht moet komen voor Nederlandstalige fantasy en sciencefiction. We hebben in Nederland echt geweldige auteurs. Kijk naar Thomas Oldeheuvelt, maar ook Adrian Stone en Nathalie Koch zijn het zeker waard gelezen te worden. Verder zou ik graag zien dat er weer meer sciencefiction vertaald gaat worden. Er is in het Engels veel leverbaar, maar dat verschijnt bijna niet meer in de Nederlandse taal.

Wat zijn zelf je favoriete boeken, en waarom?
Mijn liefde voor fantasy is begonnen met In de ban van de ring van J.R.R. Tolkien. Het is een van de allerbeste boeken ooit geschreven. Het bevat alles: de strijd tussen goed en kwaad, vriendschap, avontuur, een compleet verzonnen, briljante wereld en dat alles geschreven in een prachtige stijl… meer kun je je als lezer niet wensen. In diezelfde categorie valt ook De Noorderlicht-trilogie (His Dark Materials) van Philip Pullman. Een briljante serie waarin verschillende genres zijn samengevlochten tot een geweldig verhaal. Beide boeken verdienen het om minstens één keer per jaar gelezen te worden. Robin Hobb, Jack Vance (met name zijn Duivelsprinsen), Stephen King, Terry Pratchett en Thomas Oldeheuvelt behoren ook tot mijn favoriete auteurs. In het fantastische genre raak je nooit uitgelezen.

Boekenplanken met selectie boeken

Openingstijden en contact:
Maandag tot en met donderdag: 09 – 18 uur
Vrijdag: 09 – 20 uur, zaterdag: 09 – 17 uur
Laatste zondag van de maand: 12 – 17 uur

info@boekhandelplukker.nl

Roze achtergrond met tekst Life is better with a book. We promise.