De Fandata zoekt hulp
In juli 2022 zijn we live gegaan en kan iedereen door onze data zoeken. Een jarenlange droom die uitgekomen is. Maar eerst wat is de Fandata ook alweer?
De Fandata is de grootste bibliografische database op het gebied van het Nederlandstalige fantastische woord. Het gaat van de eerste druk van Utopia uit 1630 via de vele uitgaven van Science Fiction & Fantasy uit de jaren 70 en 80 tot aan het nieuwste boek van George R.R. Martin en Stephen King. Verder is menig werk van Nederlandse en Belgische auteurs te vinden in de Fandata.
Geïnspireerd door FantaSFeer uit 1979 begon het als een liefhebberij van Jos Lexmond en Jan Meeuwesen: het verzamelen van gegevens over Science Fiction & Fantasy boeken en verhalen. Al snel verscheen hun reeks van bibliografische uitgaven genaamd SF-Lexicons. Dit resulteerde in 2000 in hun magnum opus Fandata, een werk waar meer dan 25.000 titels in stonden.
Na een lange zoektocht zijn we sinds 2022 te vinden op het internet. Ondertussen zijn we de 40.000 boeken gepasseerd en naderen we de 82.000 titels. En de bibliografie blijft nog elke maand groeien. Je kan ons vinden op https://www.fandata.nl/
We zoeken hulp op een aantal punten:
1. Zoals in het verleden Jos en Jan werden geholpen door mensen die gegevens aandroegen willen we onze team van invoerders en controleurs uitbreiden. We zijn momenteel met 7 mensen die achter de schermen werken aan de Fandata. Binnenkort wordt de 8ste ingewerkt, maar we kunnen altijd meer handen gebruiken. Er komt nu momenteel zoveel uit in Nederland en België dat we het niet meer kunnen bijbenen en regelmatig een boek of verhaal missen. Als je het leuk vindt om met boeken en gegevens hiervan bezig te zijn, neem dan contact met ons op. Maar ik waarschuw je wel, je kan gegrepen worden door het Fandata-virus.
2. Verder zoekt de Fandata donateurs. Het is nu eenmaal zo dat dit project geld kost en we willen de site nog meer gaan uitbreiden. Heb je een warm hart voor dit project, neem ook contact met ons op en dan stuur ik je de details door.
3. Daarnaast hebben we gemerkt dat we steeds meer een archieffunctie krijgen. We zijn op zoek naar recensies en artikelen. We hebben de mogelijkheid gecreëerd om deze bij boeken en tijdschriften te plaatsen. Het hoeven niet per se nieuwe recensies te zijn (het mag natuurlijk wel), maar we zijn ook op zoek naar de oudere. Heb je nog recensies of artikelen liggen die ooit ergens zijn verschenen op een site die niet meer bestaat, of een tijdschrift dat niet meer wordt uitgegeven en je vindt het zonde dat ze maar door weinig mensen kunnen worden gelezen, neem contact met ons op. Dan kijken we of we ze kunnen plaatsen in de Fandata.
4. Ook nog een oproep aan iedereen die schrijft in het fantastische genre. Heb je een boek uitgegeven, of is er een verhaal van je verschenen, maar die is nog niet terug te vinden in de Fandata. Laat het ons weten.
Voor vragen en opmerken mail ons gerust. Contactgegevens zijn te vinden op https://www.fandata.nl/Informatie/Contact.
Bezoek ook de site https://www.fandata.nl/Start, de bibliografie van het fantastische.