Meteen naar de inhoud

Interview met Robin Rozendal


Interview met Robin Rozendal

Robin Rozendal, foto: Marc Driessen

Yvonne Vetjens sprak met Robin Rozendal:

Kun je een kort omschrijving van je werk geven?
Ik ben fantasy auteur en illustrator. Ik werk aan de serie Levende steden, waarvan boek 1: Verloren Aluria, nu een jaar uit is. Boek 2, Scherven van verzet, zal verschijnen tijdens Elfia Arcen, op 21 en 22 september! De serie gaat over een wereld waar steden leven, steden met gedachten, emoties en… psychische problemen. De hoofdpersoon is een Nederlandse vrouw, die haar weg naar de andere wereld vindt, en iets te maken heeft met de reden dat het slecht gaat met de levende steden.
Ik heb zelf de omslagillustratie van mijn boek gemaakt, de landkaart en twaalf illustraties aan de binnenkant. Daarnaast doe ik soms illustraties voor anderen, zoals Vonk Magazine, het boek Luguberg van Dianne Arentsen en de verhalenbundels Werelden ontwaken en Vrienden en vijanden.

Hoe ben je bij het fantastische genre uitgekomen?
Ik heb altijd een voorkeur gehad voor ‘fantastische’ verhalen, toen ik klein was al. Inmiddels merk ik dat ik eigenlijk de voorkeur heb voor goede verhalen, met interessante personages. En als het dan toevallig ook nog fantasy is, dan vind ik dat dubbel leuk.
In kunst/art heb ik een enorme voorliefde voor fantasy. Ik ben er gek op om werk van andere makers te bekijken, dat kan me echt heel erg inspireren!

Wat betekent dit genre voor jou?
Met alle liefde die ik heb voor het genre, kon het niet anders dan dat ik zelf ging schrijven en tekenen binnen dat genre. Ik heb veel ideeën, en die kan ik gelukkig heel goed kwijt in maken van mijn illustraties en boeken! Mijn boekenserie Levende steden is echt alles wat ik wil van fantasy: episch, wonderbaarlijk, mysterieus en spannend. De levende steden blijven me inspireren en fascineren. En hoe meer ik eraan werk, hoe meer het groeit. Mijn boekenserie zal tiendelig worden, maar inmiddels heb ik ook ideeën voor ‘spinoffs’, extra boeken en meer! Het genre blijft me aantrekken en geeft me enorm veel energie.

Welke stijl en/of techniek gebruik je?
In mijn ‘art’ gebruik ik meerdere stijlen. ik maak zwart-wit lijntekeningen, en dat doe ik graag met vulpen of digitaal, maar maak ook graag etsen. Die lijntekeningen gebruik ik vaak als illustraties in (mijn) boeken. Daarnaast maak ik werk in kleur, en dat doe ik vooral digitaal, omdat daarin de mogelijkheden ook eindeloos zijn. Ik werk dan met Procreate op de iPad, en soms met Photoshop.

Kun je ons wijzen op leuke projecten, boeken, exposities, e.d. waarin we je werk kunnen bewonderen?
Eurocon is net geweest! In augustus, vier dagen in Rotterdam. Ik exposeerde er mijn werk op de artshow.

eigen foto

Welke tips zou je willen meegeven aan (beginnende) medekunstenaars in dit genre?
Ik zie vaak dat jonge makers erg bezig zijn met ‘hoe het moet’ en ‘hoort’, maar dat is in het begin zo onbelangrijk! Als je nog aan het leren bent, is het veel belangrijker om vooral plezier te hebben en te ontdekken wat je leuk vindt om te maken. Dus kijk niet teveel tutorials op mijn Youtube kanaal 😉 en luister niet teveel naar tips, maar doe vooral dat waar je echt zin in hebt. Als je verder komt, kun je altijd nog gaan kijken hoe het beter kan.

Waar kunnen we je vinden (website, social media, e.d.)?
Overal 😉
Website: https://www.robinrozendal.nl
Facebook: https://www.facebook.com/robinrozendal
Insta: https://www.instagram.com/robin_rozendal_art
Youtube: https://www.youtube.com/@RobinRozendal
Naast mijn online activiteiten ben ik vaak te vinden op festivals en beurzen, zo verwacht ik de komende tijd naar Castlefest te gaan, Worldcon, Eurocon, Fantasticon, Elfia Arcen en meer. Op mijn website staat een agenda met mijn plannen.

Ghibli, studie © Robin Rozendal
Paru, ets © Robin Rozendal
Verloren Aluria, coverontwerp © Robin Rozendal
Facebook-banner voor de Fantastische Unie, ©Robin Rozendal